Dienstag, 26. April 2011

Die geretteten Götter aus dem Palast vom Tell Halaf: az első kiállításkritika Berlinből

Magyar Múzeumok Online 2011.04.26.

A Pergamon Múzeumban jártam. És minden nap járom Berlin köztereit. A kettő kapcsolata ihlette a cikket.
Ókori puzzle hiányzó darabokkal: az első kiállításkritikám a Magyar Múzeumok Online-on, Berlinből.

u.i.: Köszönöm, Mariann!

Mittwoch, 20. April 2011

Amikor a Bundeswehrnél jártunk

Akkor most elkezdem bepótolni az elmúlt hónap elmaradásait. Annyi helyen jártunk, és annyi helyen filmeztem, hogy nem biztos, hogy a végére érek a sornak, és minden tervezett videó elkészül, de igyekszem. És pontosan az időhiány miatt a legérdekesebbekkel kezdem. Az egyik ilyen az a nap volt, amikor a Bundeswehrt látogattuk meg, Strausbergben.

Szerencsénk volt, mert sütött a nap, és szép tavaszi idő volt. (A tavalyi látogatásnál állítólag esett a hó, és nagyon hideg volt.) Strausberg egy kisváros, alig 30 km-re, keletre Berlintől. A Bundeswehrnek, azaz a német hadseregnek egy több hektáros (ha jól emlékszem hét hektáros) területe van itt, ahol katonákat képeznek ki. A Bundeswehr csaknem 3000 munkahelyet ad a városnak. Több mint 1500 katona állomásozik itt. 

Szóval ezen a szép napsütéses napon részt vehettünk a kiképzéseken, kipróbálhattuk a fegyvereket, és a Bundeswehr konyháját is, ami talán a legjobb Kantine volt azok közül, ahol eddig jártunk :-) Nálam mondjuk erős versenyben van az RBB éttermével....

A gyakorlatok mellett a strausbergi egység vezetője, Hauke Koch is fogadott bennünket. A parancsnok elsősorban két dologról beszélt: a Bundeswehr éppen zajló reformjáról, valamint Líbiáról. Ez utóbbiról azonban csak "unter drei Augen", amely itt Németországban azt jelenti, hogy az újságíró az információkat csak háttérinformációként használhatja, nem idézheti azt, nem hivatkozhat arra, akitől hallotta. Szóval erről nem is írnék sokat. A lényeg: nem mindenki ért egyet azzal, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem támogatta a líbiai légitámadások tervét, és nem vesz részt az akcióban. Sőt....

A Bundeswehr reformja annyiból érdekes, hogy az a Karl-Theodor zu Guttenberg vitte át a Bundestagon, akinek éppen március elején kellett távoznia, mint védelmi miniszter egy plágiumbotrány miatt. (Guttenberg doktori dolgozatában ugyanis nemcsak idézett embereket, hanem konkrétan plagizált....)

A reformok célja elsősorban a spórolás. Március 1-től megszüntették a hadkötelezettséget, és ezentúl nem német állampolgárok is lehetnek katonák a Bundeswehrben. Ez az újítás elsősorban Németország etnikai sokszínűsége miatt fontos, hisz ne felejtsük el, hogy csak Berlinben több mint százezer török él (és ebben nincsenek benne azok a törökök, akik ugyan török szülőktől, de már itt születtek). A parancsnok azt mondta, attól tartanak a Bundeswehr így a munkanélküliek "utolsó menedékévé" válhat. Ugyanis azok számára is vonzó cél lehet katonának lenni, akiknek úgymondván "semmi más" nem jött össze.

A reformokat Guttenberg utódja, Thomas de Maiziere is folytatni szeretné. Majd kiderül, mekkora sikerrel.  

Mittwoch, 13. April 2011

Tierkörperbeseitigung: új szó és új lehetőségek

Most dolgozhattam először igazán az RBB-nél. Egy gazdánál forgathattam. Altlüdersdorfban. Arról kérdeztük, hogy mennyibe kerül neki, ha egy állata elpusztul, el kell szállíttatnia, és a megsemmisítésért is fizetnie kell. Hát sokba. Pedig a tartomány (Brandenburg) a költségek harmadát állja. A másik harmadát a régió, és csak a harmadik harmadot kell a gazdának fizetnie. A Die Linke brandenburgi környezetvédelmi minisztere a támogatást teljesen meg akarta szüntetni. A gazdák és az ellenzék azonban nem hagyták. Végül kompromisszumos megoldás született: 20 %-ot áll a tartomány (Land), 20 %-ot a régió (Landkreis) és 60 %-ot a gazda. (Magyarországon az egészet a gazdának kell állnia, nincs támogatás. Ezért van az, hogy az erdők tele vannak állattetemekkel. Olcsóbb sunyiban odavinni, mint kifizetni a szállítást és a megsemmisítést.)

Ennyit a "Tierkörperbeseitigung"-ról. Ez lett belőle:

http://www.rbb-online.de/brandenburgaktuell/archiv/index.media.!etc!medialib!rbb!rbb!aktuell!aktuell_20110413_tier.html

(A linket beágyazni sajnos nem lehet, és csak egy hétig lekérhető. Két dolog, amiben az MTV előbbre tart, mint az RBB.)

RBB, azaz Rundfunk Berlin-Brandenburg. Itt töltöm a következő két hónapot. Ez az első német közszolgálati televízió, azaz ARD egyik "alcsatornája". Nehéz elmagyarázni, hogy ez pontosan hogy is működik Németországban, de megpróbálom. Az ARD tulajdonképpen egy nem létező csatorna. Maga az ARD műsorokat szinte nem is gyárt, azt a regionális adók (a Landesrundfunkanstalten) csinálják. Az egyik ilyen az RBB. Ők Berlinben és Brandenburgban forgatnak. 

Az ösztöndíjam most arra ad lehetőséget, hogy két hónapot a Brandenburg Aktuellben töltsek. Ez tulajdonképpen Brandenburg Híradója. Napi több kiadásuk is van (a reggeli adásokon kívül 13:00-kor, 16:00-kor, 17:00-kor, 18:00-kor, 19:30-kor, 21:45-kor és késő este). A főkiadás, csak úgy mint nálunk, a 19:30-as.


A legnagyobb különbség aközött ahogy otthon és ahogy itt dolgoznak, a szervezés. Itt csaknem minden riporter előre tudja, hogy mit fog forgatni másnap. Egy úgynevezett "Planung" szekció csak azért felelős, hogy mindent előre leszervezzen. Értesítik a riportert, hogy mit fog forgatni, és megkérdezik, szerinte kivel kellene interjút készíteni az ügyben, ki hívjanak fel, kivel szervezzenek le mindent. Mindent. Így nincs az a stressz, mint otthon. Mindenki előre tudja, hogy mikor indul, és a riportalanyok is felkészültebbek. Sőt, a riporterek a legfontosabb infókat, híranyagokat  a témáról megkapják összegyűjtve, emailben. 

Egyetlen olyan riporter van, aki mindezt előre nem tudja. Ő az úgynevezett ReWo, azaz Reporter der Woche. Neki azon az adott héten minden nap 9-re kell jönnie, és csak aznap derül ki, hogy mit kell csinálnia. De lehet, hogy csak stand by üzemmódban kell üldögélnie. (Állítólag ilyen sokszor van, bár az elmúlt két hétben nem ezt tapasztaltam.)

A másik nagy különbség, hogy itt mindenki freie Mitarbeiter. Azaz külsős. Annyi munkáért kap pénzt, amennyit dolgozik. De ezt nem időre mérik, hanem anyagonként, azaz riportonként. Így mindenki sokkal érdekeltebb abban, hogy a forgatások gyorsan és zavartalanul folyjanak, nincs nyafogás a parkolóhelyek, az útvonal vagy az ebédidő miatt. Vagy azért, mert már megint forgatni kell. Aki pénzt akar, az forgasson. 

A harmadik nagy különbség az anyag vágásánál van. Itt nem úgy megy, hogy először megírjuk a szöveget, odamegyünk a szerkesztőhöz, aki majd jól átírja, aztán megyünk felmondani  hangot, majd a hanghoz vágjuk a képet. Itt ez párhuzamos. A szerkesztők van, hogy két órát is eltöltenek a Schnittben, mert tulajdonképpen ott írják a szöveget, miközben a vágó kiválogatja a képeket. Blokkonként haladnak előre. Amikor az első blokk kész mind szövegben, mind pedig képben, akkor a riporter megpróbálja felolvasni a szöveget, hogy mennyire passzol a képekhez. Ha nem, akkor javítanak a szövegen, és a képen is!

Ha kész az egész anyag, akkor hívják a CVD-t, azaz a napi felelős szerket, aki jön, megnézi az anyagot, képpel-szöveggel, majd javít rajta, ha szükséges (ritka). A riporter csak ezután megy felmondani a hangot, amit utólag raknak a képek alá.

És másnap mindent kiértékelnek. Így nemcsak akkor van szó az anyagról, ha valami el lett szúrva, hanem akkor is ha valami jól sikerült. Minden riporter kap visszajelzést. És ez talán a legfontosabb. A legfontosabb, amit otthon nagyon hiányolok. A kritikából ugyanis lehet tanulni. És nemcsak megsértődni kéne rajtani. Amíg azonban ezt a magyar kollégák megtanulják, szerintem évtizedek fognak eltelni.

Samstag, 9. April 2011

A TAZ Medienkongress Heller Ágnessel, TGM-mel és a magyar tüntetőkkel, avagy az első élő bejelentkezés Berlinből

Bár úgy volt, hogy ezen a napon is az Európa-bajnokságon leszek, mégsem így lett. (Így sajnos nem lehettem részese Berki Krisztián sikerének, akinek innen is gratulálok az aranyhoz.)

Ám így is érdekes napom volt. A Tageszeitung, Németország talán legliberálisabb napilapja, amely arról (is) híres, hogy a szerkesztőség épületének oldalán Axel Springer egy eléggé érdekes szituációban látható - állítólag azért, hogy az egy utcával arrébb található Axel Springer Hochhausból is láthassa....

Szóval a TAZ minden évben rendez egy médiakonferenciát, ahol a legaktuálisabb témákat tűzi napirendre. Így az idén az egyik beszélgetés témája a magyar médiatörvény volt, hiszen a legnagyobb napilapok cikkeztek róla hetekig, a ZDF főszerkesztője, Peter Frey élőben, főműsoridőben ítélte el a törvényt még januárban. Szóval a németek tényleg aktívan foglalkoztak a témával. Az elmúlt egy hónapban nem volt olyan beszélgetésem német szakmabeliekkel, aki ne kérdezett volna rá.... Ungarisches Mediengesetz....

"Zensur in Ungarn- Gefahr für Europa?" azaz "Cenzúra Magyarországon - veszély Európára nézve?" címet adták a szervezők a beszélgetésnek, amelyre Heller Ágnest és Tamás Gáspár Miklós filozófust, valamint Gergely Mártont, a Népszabadság Online főszerkesztőjét hívták meg.

Ez azonban nagyon nem tetszett az itt élő konzervatív magyaroknak. Tüntetést szerveztek a Haus der Kulturen der Welt, azaz a Világkultúra Háza elé. Mind a 15-en. Majd bejöttek a konferenciára is, ahol megpróbáltak kérdést intézni Heller Ágneshez. Nem sok sikerrel. No, erről élőztem. Mivel a WiFi a házban nagyon gyenge volt, ezért csak pár képet sikerült átküldenem hozzá. És a Skype-kapcsolat sem működött. Így telefonom jelentkeztem be.

Íme, 20:20-tól:


A vasárnapi adásban pedig bővebben, ha minden igaz.

Dienstag, 5. April 2011

Turn Europameisterschaft - az elso sportanyagom

A szerkesztosegbol irok, ezert van minden ekezet nelkul. Ez az elso napom az RBB szerkesztosegeben, meg minden es mindenki nagyon uj, mar legalabb hatszor eltevedtem az epuletben (a Szabadsag ter ehhez kepest semmi) es egyszerüen keptelen vagyok ennyi uj nevet megjegyezni, de igyekszem.

A heten tornasz Europa-bajnoksag van Berlinben. Minden ezzel van teleplakatolva. A Mauerpark kornyeken, ahol a csarnok van, mindenki regisztracios kartyaval a nyakaban rohangal, es szinte alig hallani nemet szot. Az MTV engem is akkreditalt, igy hetfon fel tudtam venni a lanyok edzeset, es interjut keszithettem az eremeselyes Berki Krisztiannal es edzöjevel.  Mindenki aranyat var tole. (Nem szeretem az ilyen elvarasokat, ezert is kerdeztem ra az interjuban, hogy o hogyan kezeli ezeket.)

Hat nem volt konnyu feladat tornaszokat videozni. Eddig sem akartam sportos operator lenni, de most mar biztos, hogy nem leszek. Kovetni oket lehetetlen, es mindig kephataron vannak. Erdekes tapasztalat volt. Nagyon gyorsnak kell lenni, es valamennyire bemerni, hogy hova ugranak, es mit csinalnak. Most mar nem csodalom, hogy az operatorok szeretnek ott lenni a probakon is, ahol nagyjabol megnezik a koreografiat, hogy hova-merre mozognak-ugralnak a versenyzok, hogy tudjak, mire szamithatnak. Hat en nem mindig tudtam. Ezert van az, hogy a lanyok sokszor kephataron vannak. Erdekes tapasztalat volt. Nagyon erdekes.

Ime az eredmeny, 02:30-tol: