Samstag, 9. April 2011

A TAZ Medienkongress Heller Ágnessel, TGM-mel és a magyar tüntetőkkel, avagy az első élő bejelentkezés Berlinből

Bár úgy volt, hogy ezen a napon is az Európa-bajnokságon leszek, mégsem így lett. (Így sajnos nem lehettem részese Berki Krisztián sikerének, akinek innen is gratulálok az aranyhoz.)

Ám így is érdekes napom volt. A Tageszeitung, Németország talán legliberálisabb napilapja, amely arról (is) híres, hogy a szerkesztőség épületének oldalán Axel Springer egy eléggé érdekes szituációban látható - állítólag azért, hogy az egy utcával arrébb található Axel Springer Hochhausból is láthassa....

Szóval a TAZ minden évben rendez egy médiakonferenciát, ahol a legaktuálisabb témákat tűzi napirendre. Így az idén az egyik beszélgetés témája a magyar médiatörvény volt, hiszen a legnagyobb napilapok cikkeztek róla hetekig, a ZDF főszerkesztője, Peter Frey élőben, főműsoridőben ítélte el a törvényt még januárban. Szóval a németek tényleg aktívan foglalkoztak a témával. Az elmúlt egy hónapban nem volt olyan beszélgetésem német szakmabeliekkel, aki ne kérdezett volna rá.... Ungarisches Mediengesetz....

"Zensur in Ungarn- Gefahr für Europa?" azaz "Cenzúra Magyarországon - veszély Európára nézve?" címet adták a szervezők a beszélgetésnek, amelyre Heller Ágnest és Tamás Gáspár Miklós filozófust, valamint Gergely Mártont, a Népszabadság Online főszerkesztőjét hívták meg.

Ez azonban nagyon nem tetszett az itt élő konzervatív magyaroknak. Tüntetést szerveztek a Haus der Kulturen der Welt, azaz a Világkultúra Háza elé. Mind a 15-en. Majd bejöttek a konferenciára is, ahol megpróbáltak kérdést intézni Heller Ágneshez. Nem sok sikerrel. No, erről élőztem. Mivel a WiFi a házban nagyon gyenge volt, ezért csak pár képet sikerült átküldenem hozzá. És a Skype-kapcsolat sem működött. Így telefonom jelentkeztem be.

Íme, 20:20-tól:


A vasárnapi adásban pedig bővebben, ha minden igaz.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen