Mittwoch, 20. April 2011

Amikor a Bundeswehrnél jártunk

Akkor most elkezdem bepótolni az elmúlt hónap elmaradásait. Annyi helyen jártunk, és annyi helyen filmeztem, hogy nem biztos, hogy a végére érek a sornak, és minden tervezett videó elkészül, de igyekszem. És pontosan az időhiány miatt a legérdekesebbekkel kezdem. Az egyik ilyen az a nap volt, amikor a Bundeswehrt látogattuk meg, Strausbergben.

Szerencsénk volt, mert sütött a nap, és szép tavaszi idő volt. (A tavalyi látogatásnál állítólag esett a hó, és nagyon hideg volt.) Strausberg egy kisváros, alig 30 km-re, keletre Berlintől. A Bundeswehrnek, azaz a német hadseregnek egy több hektáros (ha jól emlékszem hét hektáros) területe van itt, ahol katonákat képeznek ki. A Bundeswehr csaknem 3000 munkahelyet ad a városnak. Több mint 1500 katona állomásozik itt. 

Szóval ezen a szép napsütéses napon részt vehettünk a kiképzéseken, kipróbálhattuk a fegyvereket, és a Bundeswehr konyháját is, ami talán a legjobb Kantine volt azok közül, ahol eddig jártunk :-) Nálam mondjuk erős versenyben van az RBB éttermével....

A gyakorlatok mellett a strausbergi egység vezetője, Hauke Koch is fogadott bennünket. A parancsnok elsősorban két dologról beszélt: a Bundeswehr éppen zajló reformjáról, valamint Líbiáról. Ez utóbbiról azonban csak "unter drei Augen", amely itt Németországban azt jelenti, hogy az újságíró az információkat csak háttérinformációként használhatja, nem idézheti azt, nem hivatkozhat arra, akitől hallotta. Szóval erről nem is írnék sokat. A lényeg: nem mindenki ért egyet azzal, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem támogatta a líbiai légitámadások tervét, és nem vesz részt az akcióban. Sőt....

A Bundeswehr reformja annyiból érdekes, hogy az a Karl-Theodor zu Guttenberg vitte át a Bundestagon, akinek éppen március elején kellett távoznia, mint védelmi miniszter egy plágiumbotrány miatt. (Guttenberg doktori dolgozatában ugyanis nemcsak idézett embereket, hanem konkrétan plagizált....)

A reformok célja elsősorban a spórolás. Március 1-től megszüntették a hadkötelezettséget, és ezentúl nem német állampolgárok is lehetnek katonák a Bundeswehrben. Ez az újítás elsősorban Németország etnikai sokszínűsége miatt fontos, hisz ne felejtsük el, hogy csak Berlinben több mint százezer török él (és ebben nincsenek benne azok a törökök, akik ugyan török szülőktől, de már itt születtek). A parancsnok azt mondta, attól tartanak a Bundeswehr így a munkanélküliek "utolsó menedékévé" válhat. Ugyanis azok számára is vonzó cél lehet katonának lenni, akiknek úgymondván "semmi más" nem jött össze.

A reformokat Guttenberg utódja, Thomas de Maiziere is folytatni szeretné. Majd kiderül, mekkora sikerrel.  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen