Mittwoch, 9. März 2011

BBI: zajos reptérépítkezés



A reptéren jártunk. Az épülő reptéren (még múlt héten, de csak most volt időm megvágni és feltölteni a videót). A Berlin-Brandenburg International Berlin eddigi legnagyobb reptere lesz, ha elkészül. Több mint 2000 focipálya férne el rajta. Egy egész várost építenek ide szállodával, konferenciaközponttal, üzletekkel, éttermekkel, és minden mással, ahol az ember pénzt költhet. A vasútvonalakat is meghosszabbítják, az autópálya pedig már 2008 óta kész. 

A németek szerint az újraegyesítés ezzel a reptérrel lesz teljes. Eredetileg ugyanis három reptere volt a városnak: Tempelhof és Tegel Nyugat-Berliné volt. Schönefeld volt az egykori kelet-német reptér. Emellé épül most a BBI. Tempelhofot már 2008-ban bezárták, Tegelt pedig hamarosan be fogják. Így az eddigi három reptér helyett egy lenne csak, a BBI. Európa 10 legnagyobb reptere közé szeretnének bekerülni.

Nem mindenki örül az új reptérnek. Ferdi Breidbach, egykori CDU-politikus vezeti azt az egyesületet, amely az épülő reptér környéken élőkből szerveződött. Szerintük csaknem kétszázezer embert érint majd a zaj- és levegőszennyezés. Az egyesületnek nagy szerepe volt abban is, hogy a reptér építését csak 2006-ban tudták megkezdeni. Pedig az első tanulmányok és tervek már 1996-ban elkészültek. A szervezet ezeket támadta meg a bíróságon, amely végül mégis engedélyt adott az építkezésre. Az egyesület szerint azonban már a több mint tízéves tervek is azt mutatják, hogy míg a jelenlegi területen csaknem 200 ezer ember szenved majd a zaj- és levegőszennyezéstől, addig például Sperenbergnél, egy másik tervezett helyszínnél ennek csak a tizede lett volna az érintettek száma. Breidbach szerint a döntés nem szakmai, hanem politikai volt: az építkezés előtt spekulánsok vásárolták fel a területet, hogy aztán az építőnek hatszor-hétszer annyiért adhassák el. 

A tervek szerint a reptér 2012 júniusában nyit. Az egyesület azonban azt mondja, addig küzdenek az építkezés ellen, amíg csak lehet. A reptér viszont csak az éjszakai repülést korlátozná, illetve útvonalakat módosítana. Helyszínt semmiképp. A szóvivő lezártnak tekinti az ügyet.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen