Montag, 14. März 2011

ITB - avagy hová menjünk Beeskow helyett


Tulajdonképpen az egészet a Deutsche Bahnnak köszönhetem. Beeskow-ba mentünk volna (megnézni a CO2-tárolót, amely ellen annyian tiltakoztak ott). De a mozdonyvezetők sztrájkja miatt meghiúsult a kirándulás. Ezért inkább elmentünk az ITB-re. Az Internationale Tourismus-Börse állítólag a világ legnagyobb turisztikai kiállítása. Több mint 180 országból csaknem 11 ezer kiállító volt itt keddtől vasárnap estig. Elfoglalták az egész Messegeländét. 

Zorival (lakótársammal) már hétfőn akkreditáltattuk magunkat, mert neki már kedden ott kellett lennie egy Bulgáriáról szóló sajtótájékoztatón. Akkor még csak az épülő pavilonokat láttuk. Óriási csarnokok tele állványokkal és plakátokkal. 


Az idén elvileg Lengyelország volt a díszvendég. Azonban most először Egyiptom is egy külön, 2300 négyzetméteres csarnokot kapott, nemcsak egy pavilont. Az egyiptomi kormány itt mutatta be azt az új marketingkampányt, amellyel megpróbálják visszacsalogatni a turistákat az országba. A sajtótájékoztatón tulajdonképpen csak a sztrájknak köszönhetően tudtunk részt venni. Több száz újságíró volt kíváncsi arra, mit mond a turisztikai miniszter. Ott volt minden nagyobb médium. Azonban az elvárásokhoz képest nem hangzott el túl sok konkrétum. Annyit azért sikerült kihúzni a miniszterből, hogy eddig egymilliárd forintos veszteséget szenvedett az iparág. Az árak pedig még soha nem voltak ilyen alacsonyak. Az egyik tour operator azt mondta, egyes utak feleannyiba kerülnek, mint egy éve. 

A líbiai stand pedig szinte teljesen üres volt. Három Németországban tanuló líbiai diák ült csak ott. Az egyikükkel sikerült interjút is csinálnom. Szerinte semmi nem változott még az országban azokon a területeken sem, amelyek már szabadok. De azt reméli, ha sikerül legyőzni Kadhafit, már minden más lesz. 

A japán standot vasárnap bezárták. Pedig a szombati Berliner Zeitungban még azt nyilatkozták, hogy az semmit nem javít a helyzeten, ha ők most nem dolgoznak, és mutatják be, milyen szép országban is élnek.

A magyar standra kifejezetten büszke voltam. Volt kürtőskalács, borkóstoló és volt tematikája az egésznek. A víz köré épült minden. Voltak wellness- és gyógyszállodák, a Balatont reklámozták, a magyar termálfürdőket, és volt egy Zsolnay-kút is, amiből elvileg magyar gyógyvíz folyt. Ezt bárki megkóstolhatta. 

Este pedig cseh parti volt, ahol degeszre ettük magunkat :-) És sok Pilsnert ittunk :-)



A Messe egyébként óriási, a közepén egy nagy kerttel, és egy Rundfunkturmmal. A bejárat pedig olyan, mint egy palota. Berlini medvékkel :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen