Sonntag, 6. März 2011

Hogy lett Thälmann-ból Lehmann?

Gondolom az első kérdés, hogy mégis ki az a Thälmann. Először is: van egy ilyen park Berlinben. Méghozzá egy elég nagy. És én pont emellett lakom, az egykori Kelet-Berlinben. Másodszor Thälmann, Ernst Thälmann a KPD (Kommunistische Partei Deutschlands) főtitkára volt. Róla nevezték el ezt a parkot, és őt ábrázolja az a 14 méter magas és 15 méter széles szobor is, amely a Greifswalder-Str. mentén egy húszemeletes (vagy tíz, nem számoltam meg, de mindenesetre jó magas) ház tövében áll. Még mindig. Gondoltam, a hétvégén kiderítem, ki is ő, és mi is van ebben a parkban.

Ez volt egyébként az egyik első szobor, amit megláttam, amikor első nap megérkeztünk a lakáshoz. Mi ugyanis az utca másik oldalán lakunk, a parkkal szemben. Nem is park ez, inkább város a városban. Egy szocialista mintaprojekt az egykori gázgyár területén. Miután ugyanis a gáz előállítását modernizálták, és már nem volt szükség a gázgyárra, hát ledózerolták, és építettek a helyére jó pár tíz-húszemeletes panelházat, egy uszodát, egy planetáriumot, üzleteket, játszótereket és kocsmákat is. Azóta mintegy négyezer ember lakik itt. De legalább meghagytak egy-két egykori gázgyár-épületet, ahol most galéria, alternatív színház és egy kulturális központ, a WABE is működik.

A WABE a gázgyár szabályozó központja volt egykor, éppen az idén 25 éve kulturális központ. Amikor ott jártam, a Weißensee-i Bartók Béla (!) Zeneiskola koncertje volt. Hát ott is ragadtam vagy két órácskára.... Visszatérve a gázgyárhoz: 1873- 1981-ig működött, majd miután megszületett a "szocialista mintalakópark" ötlete, sokan sokféleképpen próbálták megakadályozni, hogy a gyár összes, már használaton kívüli, műemlék jellegű épületet felrobbantsák. Kettőt sikerült megmenteni. A WABE-t és még egyet, ahol most a Theater unterm Dach és a Galerie Parterre is van. Amúgy a több mint 25 hektáron 1987 (!)-ben létrehozták az Ernst-Thälmann-Parkot.
A már fent említett szoborral. Amiről egyébként azt hittem, hogy Lenint ábrázolja. És mint kiderült, nemcsak én. Sok berlinit is Leninre emlékeztet Thälmann ábrázolása. Ezért nevezik a szobrot Lehmann-nak. Hát így lett Thälmann-ból Lehmann. A szobor egyébként nemcsak óriási, hanem nagyon értékes is. Ugyanis szinte tiszta bronz. Állítólag több mint 50 tonnát nyom, és annyi bronz van benne, amit az egykori DDR-ben egy év alatt tudtak csak kitermelni. A berliniek azt mondják, 1986-ban, amikor a szobrot öntötték, minden más szobrásznak tilos volt bronzot használnia. Mert egyszerűen elfogyott. A '90-es években többször is felvetődött, hogy a szobrot le kéne bontani, a parkot pedig átnevezni. A lakók azonban egy 1997-es népszavazáson úgy döntöttek maradjon a név, a szobrot pedig 1995-ben műemléknek nyilvánították. 2000-ben még egy szövetség is alakult Aktionsbündnis Thälmann-Denkmal névvel pártok és civil egyesületek között azért, hogy a szobor helyzete rendeződjön, mindig tiszta legyen, és senki ne rongálhassa. Azóta (2006-ban) a szobor tisztítását a város magára vállalta. (Úgy látszik az idén még nem jutottak el a takarításig, mert most tiszta graffiti.)

A park közepén egy planetárium is van (úgy tűnik, ez is hozzátartozott az ideális szocialista mindennapokhoz). Itt van Hörspielkino minden csütörtökön. Hangjáték csillagokkal.

De mégis miért pont Thälmann-ról neveznek el egy ekkora területet, csaknem Berlin közepén? Én például most hallottam róla először (na jó, lehet ez az én szegénységi bizonyítványom, de tényleg nem emlékszem rá, hogy középiskolában, vagy bárhol hallottam volna a nevét). Utána kellett néznem: kikötőmunkásként kezdett, így lett a munkásmozgalom tagja is. 1923-ban már ő vezette a hamburgi munkásfelkelést. Majd a KDP főtitkára lett a Weimari Köztársaság idején. Ernst Thälmann egyébként már életében is ellentmondásos politikus volt, a pártból többen is kritizálták. 1933-ban, Hitler hatalomra jutása után letartóztatták, majd 1944-ben, a buchenwaldi koncentrációs táborban meggyilkolták. Életéről több film és irodalmi alkotás is született.

Hétvégi felfedező-túra teljesítve: legalább már tudom, kinek a szobrát látom minden nap az Alex felé menet. (És találtam egy jó uszodát is.)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen